Kampen, Gereformeerde Burgwalkerk
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2007-11 November]

Het orgel in de Burgwalkerk in Kampen werd in 1877 gebouwd door de Kamper horlogemaker en orgelbouwer Zwier van Dijk. Het orgel telde zeventien stemmen, verdeeld over twee manualen. Het pedaal was aangehangen.
In 1943 restaureerde de firma Reil het orgel, waarbij het instrument met een vrij pedaal werd uitgebreid. Acht jaar later werd het orgel naar achteren verplaatst, waarbij orgelmaker Reil de opzet van het instrument aanzienlijk veranderde. Een gemeentelid vervaardigde een nieuwe rugwerkkas. Windlade en pijpwerk werden voor het Rugwerk gereserveerd. Het orgel werd in de jaren 1959 en 1961 ingrijpend gewijzigd door Willem van Leeuwen. De bestaande hoofdwerklade werd bovenin en de bovenwerklade onderin de orgelkas geplaatst, waardoor ruimte ontstond om de pedaalladen binnen de orgelkas te plaatsen, achter de buitenste fronttorens. Het Rugwerk kreeg een lade met negen registers.
In het voorjaar van 2007 is het orgel schoongemaakt door orgelmakerij Reil. De pulpeten zijn vernieuwd en de intonatie is nagelopen. In samenwerking met schildersbedrijf De Groot uit Kampen werden de frontpijpen van nieuw bladgoud voorzien.
Deze firma schilderde ook de orgelkas ivoorkleurig, afgezet met bladgoud.
Op 24 mei 2007 nam de kerkelijke gemeente haar orgel weer in gebruik.

Voor een foto van het instrument zie: http://www.gereformeerdekerkkampen.nl/Burgwalkerk/

Bronnen:
Het Historische Orgel in Nederland 1872-1878. Amsterdam 2005, 332-336;
Orgelmakerij Reil b.v., Heerde