Nijmegen, huisorgel
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2006-04 april]

In mei 2004 kreeg Orgelmakerij van der Putten opdracht voor de bouw van een huisorgel voor een Nijmeegse organiste. De bouw van dit instrument was mogelijk vanwege een erfenis. Omdat de orgelmakers in die periode bezig waren met een kopie van een Italiaans positief en de opdrachtgeefster een duidelijke voorliefde voor de klankidealen van een Italiaans orgel (onder meer de verschillende, vaak open, fluiten met verfijnde nuanceverschillen) had, ontstond het idee om ook het Nijmeegse orgel in deze stijl te vervaardigen. Als herinnering aan de aanleiding voor de bouw is een uil in het snijwerk opgenomen.
In het instrument schuilen talloze Italiaanse reminiscenties. Men ging zelfs zo ver de bakstenen voor het balggewicht uit Italië mee te nemen en cipressenhout voor de frontpijpen — hiervoor stond het orgel in Montepulciano (S.M. delle Grazie) model — uit Italië te importeren. De binnenpijpen zijn gemaakt van Libanon-ceder, tenzij anders vermeldt.
Ook de orgelkas is van deze houtsoort vervaardigd. Het pedaalklavier en de orgelbank zijn van kersenhout. De typisch Italiaanse elementen van dit ‘organo di legno’ zoals het walsbord met walsen uit omgebogen en plat gehamerd ijzer, de balg van kastanjehout met lage winddruk, de met palmhout belegde klavieren en de door Simon Laudy gegoten registerknoppen, getuigen van een speels en aandachtig vormgeven aan het herinneringsidee. |
De dispositie luidt:

Manuaal I (C-f3)
Prestant 8 (cipressenhout, C-e gecombineerd met Holpijp 8, f-g2 naar Italiaans voorbeeld in het front, vervolg op de lade)
Blokfluit 4 (bas gecombineerd met Fluit 4 van Manuaal II, discant zelfstandig, conisch)
Fluit 2 (esdoorn, bas gedekt, discant open).
Manuaal II (C-f3)
Holpijp 8 (hout, gedekt)
Fluit 4 (bas gedekt, c1-dis2 als roerfluit, vervolg open)
Nasard 3 (bas gedekt, discant open)
Pedaal (C-f)
Zonder eigen registers.

Koppelingen
Manuaalkoppel,
Pedaalkoppel I / Pedaal,
Pedaalkoppel II / Pedaal
Nachtegaal, Zampogna, Winddruk: 48 mm. wk.
Toonhoogte: a1 = 440 Hz. Temperatuur: Valotti.

Bron: Orgelmakerij Van der Putten.