Rotterdam, Evangelisch Lutherse Andreaskerk
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2002/01, januari]

In de Evangelisch Lutherse Andreaskerk te Rotterdam staat sinds kort het uit 1967 daterende Blank-orgel dat oorspronkelijk werd gebouwd voor de Gereformeerde Noorderkerk te Sneek. Het instrument telde bij oplevering veertien stemmen verdeeld over Hoofdwerk, Rugpositief en Pedaal. Daarnaast waren er op het Rugpositief vier en op het pedaal nog twee vrije slepen aanwezig. Opmerkelijk was verder het feit dat voor de Viola 8 van het Hoofdwerk pijpwerk uit de 19de eeuw was gebruikt.

In 1988 voerde de firma Gebr. Reil een herintonatie uit. Bij die gelegenheid vonden ook enkele dispositiewijzigingen plaats. Zo verving men op het Hoofdwerk de Nasard 2 2/3 door een Octaaf 2 waarvoor pijpwerk uit de Mixtuur werd gebruikt. Op het Rugpositief plaatste men een nieuwe Fluit 4 en de oude Nasard 2 2/3 van het Hoofdwerk.

Bij de thans voltooide restauratie en overplaatsing naar Rotterdam is de hoofdkast verstevigd en voorzien van een onderbroken gebogen timpaan. Daarnaast is het rasterwerk in de bovenpartijen van de hoofdkast vervangen door frontpijpen. De windladen en de mechanieken zijn nagezien en de pulpeten zijn vernieuwd. Verder is de dispositie gewijzigd en aangevuld. Het Hoofdwerk kreeg een nieuwe Octaaf 2, het oude pijpwerk werd weer in de Mixtuur opgenomen. Op het Rugpositief voegde men een nieuwe Scherp III-IV en een Dulciaan 8 toe. De beide lege slepen van het Pedaal werden ingevuld met een Fagot 16 en een Cornet 4. Aansluitend volgde een herintonatie na harmonisatie van de winddrukken. De ingebruikneming van het aldus vernieuwde instrument vond plaats op 8 december. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Orgelmakerij Gebr. Reil onder advies van Jan Jongepier.

De dispositie: Hoofdwerk (Manuaal II, C-g3): Prestant 8, Roerfluit 8, Viola 8, Octaaf 4, Speelfluit 4, Octaaf 2, Mixtuur IV-V, Trompet B/D 8. Rugpositief (Manuaal I, C-g3): Holpijp 8, Prestant 4, Fluit 4, Nasard 2 2/3, Woudfluit 2, Sesquialter D II, Scherp III-IV, Dulciaan 8. Pedaal (C-f1): Subbas 16, Prestant 8, Fagot 16, Cornet 4. Koppelingen HW-RP, Ped-HW, Ped-RP. Tremulanten HW, RP. Winddruk: mm. Toonhoogte a1 = 442 Hz. Temperatuur: Neidhardt III.

Bron: Jan Jongepier en Orgelmakerij Gebr. Reil