Hengelo, Kristalkerk
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2001/02, februari ]

hengelo-kristal.jpg (23866 bytes)Met een concert door adviseur Gijs van Schoonhoven werd op vrijdag 24 november het nieuwe orgel van de Kristalkerk (Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt) te Hengelo in gebruik genomen. Het instrument werd in 1964 gebouwd door de firma Verschueren (Heythuysen) en stond oorspronkelijk in de Gereformeerde Cypreskerk te ’s-Gravenhage Als gevolg van het Samen-op-Wegproces werd de Cypreskerk in 1998 verkocht. De nieuwe eigenaar, de Pinkstergemeente, achtte het orgel overbodig en bood het instrument te koop aan. Door bemiddeling van B.A.G. Orgelmakers, die het instrument in september 1998 demonteerden, kwam het ter beschikking van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Hengelo.

Voorafgaande aan de plaatsing in de Kristalkerk voerden de orgelmakers een aantal wijzigingen aan het orgel uit. Zo zijn de telescoophulzen en de celeron-slepen vervangen door nieuwe eiken slepen, terwijl op de lade en onder de stokken vilten ringen zijn aangebracht. Daarnaast zijn alle pulpeten vernieuwd. Verder kreeg het orgel een nieuwe eiken achterwand, omdat in de oorspronkelijke opstelling de muur van het kerkgebouw als achterwand fungeerde. Ook de dispositie werd gewijzigd. De Quint 1 1/3 van het Borstwerk werd vermaakt tot Sifflet 1, en aan het Pedaal werd een Fagot 16 toegevoegd. Tenslotte werd de intonatie herzien en aangepast aan het nieuwe kerkgebouw. De Sexquialter van het Borstwerk is voorzien van twee standen. Bij het half open trekken van dit register spreekt alleen het Quint-koor, geheel opengetrokken spreekt ook het Terts-koor.

De dispositie: Hoofdwerk (Manuaal I, C-g3): Prestant 8, Roerfluit 8, Oktaaf 4, Quintadeen 4, Spitsfluit 2, Mixtuur III-IV, Trompet 8. Borstwerk (Manuaal II, C-g3): Holpijp 8, Prestant 4, Speelfluit 4, Oktaaf 2, Sifflet 1, Sexquialter II, Dulciaan 8, Tremulant. Pedaal (C-f1): Bourdon 16, Prestant 8, Fagot 16, Schalmei 4. Koppelingen: Hoofdwerk-Borstwerk, Pedaal-Hoofdwerk, Pedaal-Borstwerk. Winddruk: Hoofdwerk en Borstwerk 65 mm. wk, Pedaal 78 mm wk. Toonhoogte: a1 = 440 Hz. Temperatuur: evenredig zwevend.

Bron: B.A.G. Orgelmakers